Institute of Hepatology

HepatologyThe Foundation for Liver Research c/o The Institute of Hepatology have appointed Neilcott to complete the design and construction of an infill and new build project to create a 3 storey research facility on Kings College Hospital campus.  Kings College Hospital is the premier hospital in Europe for Liver Studies and Liver Transplantation.  The Hospital and its Liver Services will be substantially enhanced by the relocation of the Institute of Hepatology on its campus.  The Institute also sees substantial benefits in locating this new research facility in close proximity to KCH, a Hospital with a world leading reputation in the treatment of Liver conditions and the existing research campus of Kings College London which is also located at the Denmark Hill Campus.  The Liver Institute will provide offices, meeting and presentation spaces, research laboratories and additional research space.

The new Institute of Hepatology is composed of three main formal elements: a three storey brick clad main building with regularly spaced windows, roof plant and staircase enclosure clad in perforated metal panels, and a smaller scale infill with recessed top floor.  The main building and the infill share the materiality of brick as well as the window format and treatment, with variance provided through the brick detailing in the respective facades.  A canopy over the pedestrian entrance spaces across the two elements to provide a consistent ground level appearance.  The metal clad plant enclosure and staircase are corresponding treatments of the adjacent Wohl building with its vertical perforated metal clad facades, with perforations giving a lightweight feel to the top of the building.

The building makes a comfortable transition from the smaller scale residential building of 109 Coldharbour Lane via the infill section to the taller volume of the main block.  The top floor of the infill is set back from the main alignment, respecting the eaves of 109 Coldharbour Lane as a dominant line.  The facades of the recessed top floor are fully glazed, reducing the visual impact further when seen against the brick of the main facades and the adjacent residential building